<< Mei 2018 >>
MaDiWoDoVrZaZo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

vrijdag 04 mei 2018 | 20:00 voorstelling

locatie: OFFoff

verwante programmas

OFFoff 40'

AnnaMarie Ignarro (klarinet)

Deveny Faruque (beeld)

 

OFFoff's 40' (forty minutes) brengt dagboekfilms van kunstenaars, live begeleid door een solomuzikant. Deze filmische notities vertellen over wie we zijn en over de tijd waarin we leven. Het zijn echter geen documentaires die willen verklaren, die uitpakken met dramatische onthullingen of die mikken op louter human interest. De films ontstaan vanuit de autonomie van de filmmaker. Met een eigenzinnige signatuur presenteren ze de uiteenlopende gebeurtenissen uit hun dagelijkse leven. In die zin worden de makers de 'protagonisten' van het werk: hun kijken en denken staan centraal. Soms zijn de films opgebouwd uit instinctieve stukjes opname, op het onbezonnene af, dan weer is de montage een cryptische, hybride collage. Telkens zijn het boeiende tijdsdocumenten.

In de forty minutes wordt tegelijk de stroom van beeld en geluid binnen het audiovisuele medium zelf onderzocht. In een traditionele filmzaal wordt de toeschouwer ondergedompeld in beeld en geluid om hem mee te sleuren in het verhaal van de film. In het solistenexperiment treedt de muzikant echter via improvisatie in dialoog met de beelden op het witte doek. De narratieve betrokkenheid tussen beeld en geluid wordt losgekoppeld, waardoor beide media ter plekke een andere relatie tot elkaar zoeken.

AnnaMarie Ignarro is een ware globetrotter. Ze is geboren in Rome, studeerde klassieke klarinet in de Verenigde Staten en trok de wereld rond met haar familie als kind. AnnaMarie is op zoek naar een connectie met het publiek en met zichzelf. Reizen doet ze niet alleen doorheen de wereld, maar ook doorheen haarzelf in een zoektocht naar diepte, verbinding en passie. Dans, improvisatie en literatuur wekken die gevoelens spontaan bij haar op en die cultiveert ze in haar muziek. Telkens opnieuw onderzoekt ze hoe ze haar klarinet een nieuw leven kan geven, hoe ze met haar klanken een autonome sfeer kan creëren en hoe ze dit alles met de wereld kan delen op een oprechte manier. Haar rauwe, kwetsbare muziek is een uitnodiging tot een onbevooroordeelde ontmoeting met het onbekende.

 

Deveny Faruque onderzoekt de ruimte aan de hand van fact-fiction pseudowetenschappelijke verwijzingen naar haar eigen archief. Trappenhallen, woonkamers, berglandschappen, oceanen, kruispunten, voortuinen, lege en gevulde ruimtes worden enerzijds het onderwerp en anderzijds het toneel voor personages en objecten die ze tot leven wekt in teksten, video's, liederen en sculpturen. Daarbovenop verwondert ze zich met een ongedwongen speelsheid over de wereld om haar heen en wil ze geloven in allerlei mysteriën van het universum, gaande van meerdere zonnen tot mannen aan de evenaar die je uitleggen hoe je wc in een tegengestelde richting stroomt afhankelijk van de wereldhelft waarop je huist. Deveny rondt nu haar master in beeldende kunsten af na 3 jaar deel te zijn van het Mixed Media-atelier op LUCA in Gent.