<< Dec 2016 >>
MaDiWoDoVrZaZo
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

zondag 04 december 2016 | 18:00 vertoning

locatie: OFFoff

verwante programmas

OFFoff 40'

Diederick Nuyttens

Live improvisatie door Ruben Verbruggen (duosax) en Thijs Troch (keys en electronica)

OFFoff's 40' (forty minutes) brengt dagboekfilms van kunstenaars, live begeleid door een solomuzikant. Deze filmische notities vertellen over wie we zijn en over de tijd waarin we leven. Het zijn geen documentaires die willen verklaren, uitpakken met dramatische onthullingen of mikken op louter human interest. De films ontstaan vanuit de autonomie van de filmmaker, die in een eigenzinnige signatuur presenteert wat hij of zij in het dagelijkse leven tegenkomt. In die zin worden de makers de 'protagonisten' van het werk: hun kijken en denken staan centraal. Soms zijn de films opgebouwd uit instinctieve stukjes opname, op het onbezonnene af, dan weer is de montage een cryptische, hybride collage. Telkens zijn het boeiende tijdsdocumenten.

In de forty minutes wordt tegelijk de stroom van beeld en geluid binnen het audiovisuele medium zelf onderzocht. Een traditionele filmzaal dompelt de toeschouwers onder in beeld en geluid om hen mee te sleuren in het verhaal van de film. In het solistenexperiment treedt de muzikant echter via improvisatie in dialoog met de beelden op het witte doek. De narratieve betrokkenheid tussen beeld en geluid wordt losgekoppeld, waardoor beide media ter plekke een andere relatie tot elkaar zoeken.

Diederick Nuyttens is een Belgisch beeldend kunstenaar die afwisselend in Gent en Oostende woont en werkt. Hij is vooral bezig met videokunst en olieschilderijen. Hij studeerde Beeldende Kunst binnen Luca Gent. Eerder werd hij geselecteerd voor een 'opkomend talent' tentoonstelling in S.M.A.K. Hij exposeerde al in 'Be-Part' (Waregem) en had een solo expositie in gallerij 'Areas' in Merchtem. 

Als videokunstenaar werd eerder werk van hem vertoond in Art Cinema OFFoff en werkte hij samen met verschillende jazzmusici en muziektheaterorganisaties zoals 'KaG' en 'Walpurgis'. 

In deze 40' brengt Nuyttens een resumé van zijn zomer in Vélodroom (you know where that is).

Ruben Verbruggen is alt- en baritonsaxofonist en woont in Antwerpen. Als muzikant legt hij graag een focus op creatie door interactie en op de expressieve kwaliteiten die muziek te bieden heeft. Ruben heeft zijn eigen project Bulliphant en saxofoonkwartet Spoken. Hij speelt ook in andere bands zoals de Bravo Big Band, Keenroh XL, Ambrassband, Jamaican Jazz Orchestra en Punk Kong.

Thijs Troch is pianist, woont in Gent en is voornamelijk actief in de wereld van de geïmproviseerde muziek. Thijs omarmt naast de akoestische piano ook de mogelijkheden van de electronica. Zo is hij druk in de weer met keyboards, synthesizers en effecten bij tal van groepen zoals Hypochristmutreefuzz, Glin Fraktion, Residuum Free Unit en Bulliphant. Akoestische piano speelt Thijs bij groepen zoals Keenroh en Kabas.