<< Oct 2011 >>
MaDiWoDoVrZaZo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

donderdag 27 oktober 2011 | 20:30 vertoning

locatie: OFFoff

verwante programmas

OFFoff cross-over

Nikolaj Buchardt

Triers element 1991, DK/SE/NO/FI/IS, kleur, 40'

Studies in performance is een belangrijke stap in het artistiek parcours van Ben Benaouisse. Reeds geruime tijd speelde hij met het idee om  een project op te starten rond een 'Arabisch-Europese mythologie'.

In het kader van de reeks Studies in performance toont hij op donderdag 27 oktober het videodocument Triers element en op 3 november Joy of Madness van Hana Makhmalbaf.

 

Triers element is een documentaire achter de schermen van Lars von Triers film Europa (1991). Deze derde theatrale langspeelfilm van Lars von Trier is de laatste film van de Europa-trilogie (de twee voorgaande delen waren The Element of Crime (1984) en Epidemic (1987).
Deze film, die geschreven werd door von Trier en Niels Vørsel, vertelt het verhaal van een jonge, idealistische Amerikaan die ‘vriendelijkheid' wil tonen aan het Duitse volk kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog. In het door Amerika bezette Duitsland neemt hij een job aan als slaaptreinconducteur voor het Zentropa-treinnetwerk. Hij wordt verliefd op een femme fatale, en raakt verwikkeld in een pro-nazi terroristensamenzwering.
Europa gebruikt een experimentele camerastijl: de film combineert beelden voornamelijk in zwart-wit met occasionele kleurintrusies, laat acteurs werken met geprojecteerde footage, en legt verschillende beeldlagen over elkaar. De personages, de muziek, de dialogen en de plot zijn bewust melodramatisch en imiteren vol ironie de conventies van de film noir.

 

Ben Benaouisse (°1971, Familleureux) is danser, performer, beeldende kunstenaar … en vooral onder geen van bovenstaande disciplines sluitend onder te brengen. In het S.M.A.K. bracht hij de performance Jan Fabre revisited, een re-enactment van Fabres Bic-Art Room in 1981. Binnen de site van Hoet Beckaert Gallery bewerkte hij gedurende vijf dagen het originele scenario van de film Epidemic van cineast Lars Von Trier tot een energiek, poëtisch en emotioneel universum, gespeeld in een constante woede en met gestoorde bewegingen. Tijdens “Electrified 02 – Hacking Public Space” (met de steun van Vooruit & S.M.A.K.) klom hij verkleed als dakloze op het dak van de Gentse hoofdbibliotheek. In Made in Studio Made in Studio (i.s.m. CAMPO) en in de tentoonstelling "Sediment" (Ename Actueel) ontwikkelde hij beeldend werk dat vertrekt van het principe van de toe-eigening.

trefwoorden

jaren 1990