<< Mei 2011 >>
MaDiWoDoVrZaZo
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

donderdag 19 mei 2011 | 20:30 voorstelling

locatie: OFFoff

verwante programmas

OFFoff cross-over

Luc Gobyn (B)

GRAND PALAIS deuxmilledix live performance version, 30'
electronische muziek: Luke Aaron Clark (GB), Ravi Vaid (CH)

Ravi Vaid - Dion Merz - Nicole Biedmaier

DACHKANTINE CH, 2009, kleur, 78', dvd

In de experimentele kortfilm Grand Palais van Luc Gobyn staat de imposante architectuur van ‘Le Grand Palais – Paris’  & ‘Le Championnat du Monde Escrime 2010’ centraal.
Le beau monde de l' escrime
was in november 2010 te gast in het 19e-eeuws palais aan de Elyzese Velden. Deze audio-visuele productie neemt de kijker mee langs de contouren van de metalen constructie van le Grand Palais. De constructie vormt het beeldframe. Doorheen de glazen wanden van Grand Palais ontdekt  men een glimp van het sportgebeuren. Voorbereiding en concentratie van de atleten zijn langzaam, schermacties zijn kort, krachtig en snel. Deze visuele reis is als een kort bezoek aan een sacrale plaats met zijn eigen liturgie,mysterie en geheimen.
Luke Aaron Clark en Ravi Vaid zorgen voor een live muzikale omlijsting, een electronisch klankbad dat de film verder uitwikkelt.
Gobyn, Clark en Vaid zijn in 2010/2011 Artist in Residence in Cité Internationale des Arts Paris.

Dachkantine is een experimentele documentaire over de gelijknamige underground electro club die in 2003 in Zürich de deuren opende. Het werd de grootste van Europa in z'n soort. Anno 2006 eindigde het feest abrupt.
De documentairemakers volgden de bevlogen oprichters, diverse artiesten en club regulars zo'n vier weken, tijdens een groots sluitingsfestival. In de club (de kantine van een voormalige zuivelverwerkingsfabriek) zorgde de bijzondere programmering steevast voor publiek uit allerhande subculturen, van minimal techno lovers tot electropunk fans en politieke activisten.Winst was niet het belangrijkste voor de oprichters, maar de muziek. Door middel van interviews en concertregistraties waarin minimal techno dj's, reciterende auteurs en tienkoppige bands elkaar afwisselen, wordt een compleet beeld van de eigenzinnige club geschetst.
Dachkantine-bezoekers en gepassioneerde artiesten hekelen de opkomende commercialiteit in hun muzieksector. Ook underground electro blijkt onderhevig aan inflatie. Danstempels verrijzen, het drugsgebruik stijgt en populaire technodeuntjes veroveren de hitlijsten. DJ en kunstenaar Thomas Brinkmann ziet het met lede ogen aan: "Als Madonna gaat werken met producers als Mirvais, is het einde verhaal.”
De meeste opnames lijken op Hi8-videobeelden, met een amateuristiche feel, schokkerig en overbelicht. De filmmakers zetten artistieke guerrillatactieken in, net zoals de Dachkantine-oprichters dat doen bij hun programmering en organisatie van de club.


trefwoorden

jaren 2000 | jaren 2010