<< Nov 2009 >>
MaDiWoDoVrZaZo
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

donderdag 19 november 2009 | 20:30 lezing

locatie: OFFoff

verwante programmas

Sinema of transgression

Lezing door Christophe Van Eecke

De Cinema of Transgression was de filmische vertaling van punk: film als een mokerslag onder de gordel. Zonder noemenswaardige middelen maakte een kleine groep New Yorkse kunstenaars een reeks films op de rand van de legaliteit, een schemerzone waar materiaaldiefstal neerkwam op materiaalkeuze. En hoewel het verleidelijk is om de beweging te reduceren tot de voyeuristische oefeningen in meisje-gluren van Richard Kern was deze anticinema veel meer dan een nihilistische provocatie. Het fenomeen van de Cinema of Transgression is geworteld in de traditie van de undergroundfilm van Andy Warhol, Jack Smith en de Kuchars. De filmmakers creëerden agitatie en propaganda op de grenslijn tussen gender, radicale politiek en politiek incorrecte porno. Hun netwerk strekte zich uit naar de kunstwereld (David Wojnarowicz), de alternatieve muziekscène (Butthole Surfers, Sonic Youth) en de performance (Lydia Lunch, Henry Rollins). Naast mannelijke figuren als Richard Kern en Nick Zedd kende de beweging ook vrouwelijke tenoren als Vivienne Dick en Lydia Lunch.

Het doel van deze lezing is tweevoudig. Enerzijds zal er een kaart worden uitgetekend van de Cinema of Transgression, haar belangrijkste kenmerken en haar hoofdrolspelers. Maar tegelijk zullen we ook aandacht hebben voor het subversieve ethos dat in de beweging functioneerde en dat alle aspecten van de Cinema of Transgression doorkruiste, van het sociale tot het artistieke.

 

Christophe Van Eecke (°1977) is filosoof. Hij ontwikkelt een filosofie van het kijken en publiceert onder meer inrekto:versoCinemagieMetropolis M en Streven. Hij werkt ook mee aan verschillende tentoonstellingsprojecten.