<< Oct 2008 >>
MaDiWoDoVrZaZo
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

donderdag 09 oktober 2008 | 20:00 voorstelling

locatie: OFFoff

verwante programmas

OFFoff – de Solist

20 uur
Valeri Pali RU, accordeon en zang
Jan Rymenants BE, cinematics

22 uur
Steven De bruyn BE, mondharmonica
Anton Shabalinski RU, cinematics

Art Cinema OFFoff organiseert in het kader van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent het programma OFFoff – de Solist, een uniek experiment met beeld en muziek: gespreid over vier avonden – van woensdag 8 tot en met zaterdag 11 oktober – treden 9 muzikanten met een live improvisatie in dialoog met de beelden van 9 filmmakers en kunstenaars.

Een traditionele filmzaal dompelt de toeschouwers onder in beeld en geluid om hen mee te sleuren in het verhaal van de film. OFFoff daarentegen onderzoekt de stroom van beeld en geluid binnen het medium zelf, in de eerste plaats door zich te concentreren op films die de narratieve traditie tussen haakjes plaatsen. Eén onderzoekspiste is het loskoppelen van de narratieve betrokkenheid van beeld en geluid. Regisseur en beeldend kunstenaar Dany Deprez ontwikkelde daartoe een spannend concept voor muziekvoorstellingen, waarbij solomuzikanten live improviseren bij experimentele films die speciaal voor de vertoningen werden gemaakt door hedendaagse filmmakers. Of de combinatie nu meditatief of explosief is, telkens genereren de voorstellingen een heel eigen intensiteit die verrassend sterk aanslaat bij het publiek.

Het oorspronkelijke opzet van OFFoff – De Solist past perfect in het thema van het Filmfestival: de impact van de muziek op film. OFFoff – De Solist heeft speciaal aandacht voor muziek met wortels in niet-westerse culturen, en heeft voor dit evenement een multicultureel team van muzikanten en filmmakers bijeen-gebracht.
Het programma werd samengesteld door curatoren Dany Deprez en Younes Zarhoni. Regisseur, beeldend kunstenaar en docent Dany Deprez ontwikkelde het concept van het solistenprogramma en selecteerde de kunstenaars voor het programma. De Marokkaans-Belgische zanger Younes Zarhoni trad reeds op in het solistenprogramma van het lenteseizoen 2008 in OFFoff. Dit keer brengt hij de muzikanten aan, en sluit hij zelf met een performance de special voor het filmfestival af.

Kaarten voor één voorstelling kosten 7 euro of 5 euro (reductietarief), en kunnen ter plaatse gekocht worden.


Valeri Pali
(accordeon en zang) werd in 1954 geboren in de regio van Rostov. Hij volgde een opleiding accordeon aan het conservatorium van Rostov. Op de muziekwedstrijd van de regio Rostov behaalde hij de tweede plaats. Vanaf 1974 werkte hij als orkestlid in opdracht van de Rostov Opera. Van 1991 tot 1996 trad hij op met een jazzband in Duitsland, Denemarken, Frankrijk en de Benelux. Sinds 1996 woont, werkt en treedt hij op in België. Momenteel studeert hij beiaard aan de Koninklijke Beiaardschool "Jef Denijn" in Mechelen. Sinds 2003 geeft hij beiaardconcerten in Sint-Petersburg (Rusland), en in Mechelen, Gent en Antwerpen.

Beeldend kunstenaar Jan Rymenants (°1980, Turnhout) woont en werkt in Antwerpen en Gent. Hij studeerde grafische vormgeving en film en videokunst aan de Koninklijke Academie van Antwerpen, en volgde het Experimenteel atelier van Sint-Lucas Beeldende Kunst Gent.
Het werk van Jan Rymenants kan beschouwd worden als een doorlopende poging om situaties te creëren die een beroep doen op het engagement van de toeschouwer. Er bestaat enkel een infrastructuur die nog opgeladen moet worden. De persoonlijke dialoog tussen toeschouwer en werk kan d.m.v. verschillende middelen georganiseerd worden: geluid, video, dromen, installaties, blinddoeken, verhalen, tekeningen, foto’s, uitgaves van een boekje ...
Zijn werk valt niet te systematiseren of onder één noemer onder te brengen, het is een beweging die niet aan een doel verbonden is. Wat dit heen en weer gaan zo duidelijk kenmerkt, is dat noch het ene noch het andere eindpunt het doel is waar deze beweging tot rust komt. De vrijheid van de beweging die hier bedoeld wordt, houdt in dat deze beweging een vorm van zelfbeweging moet zijn.

Muzikant, componist en autodidact Steven De bruyn (°1968) ontdekte de mondharmonica terwijl hij zijn masteropleiding in sociologie aan de K.U.Leuven beëindigde. Tijdens een postgraduaat aan de Hull University in Engeland, viel hij onder de betovering van de muziek. Terug in België werkte hij een tijdje aan de universiteit, maar een paar jaar later reeds kiest hij ervoor om zijn tijd volledig aan muziek te wijden. Oorspronkelijk werd hij geïnspireerd door blues en roots muziek, nu integreert hij meer en meer ook elementen uit andere stijlen, zoals rock flamenco, dance en wereldmuziek ...
In 1994 vormde hij de international bekende experimentele bluesband El Fish, waarmee hij van 1996 tot 2001 zes cd’s opnma. Na een inspirerend sabbatjaar, sticht Steven De bruyn in 2003 een nieuw uniek collectief, genaamd the Rhythm Junks. Hun debuut-cd Virus b-23 kwam in 2004 uit en in 2007 volgde het fel gewaardeerde Pop Off.
Ook al zingt of fluit hij in de studio, of speelt hij met samplers en omnichords, of op de kazoo, de mondharmonica (diatonische en chromatische mondharmonica en basmondharmonica) is altijd centraal blijven staan.
Live speelt hij meestal met zijn huidige band, the Rhythm Junks; daarnaast deelde hij het podium met El Fish, Roland Van Campenhout, Zap Mama, The Evil Superstars, The Hub (USA), De Mens, Little Axe (USA-UK), Eugene Chadbourne, Geert Waegeman & Pavl Fajt, Pascale Platel, Walter Verdin en vele anderen. In de studio verzorgde hij opnames voor Roland Van Campenhout, Axelle Red, De Mens, Raymond Van het Groenewoud, Satellite City, Wigbert, Geert Waegeman, Vera Coomans, Van den Heuvel, Slade (UK), Zen Zilla (Fr), Sharko …
In 1998 en 2001 won zijn band El Fish een Zamu-Award, voor “beste live-act” en “beste Rootsband”. Meer recent werd Steven De bruyn opnieuw door Zamu bekroond, dit keer als “beste muzikant 2004”.
In 2005 selecteerde de Franse mondharmonicameester Jean-Jacques Milteau een instrumentaal stuk voor zijn compilatie Inspiration II. Steven De bruyn verzorgde verder ook muziek voor de korte documentaire Made in Italy, door Fabio Wuytack, die verschillende internationale prijzen won. In november 2005 werd De bruyn uitgenodigd op het World Harmonica Festival in het Duitse Trossingen om te concerteren en een workshop in te richten over “the art of working with effects”.
Muziek kan worden beluisterd op www.therhythmjunks.com en www.myspace.com/rhythmjunks.

Anton Shabalinski (°1980, Blagovescensk, toenmalige USSR) kwam in 2000 in België aan, en studeerde aan het Kunstistituut Ottogracht 4 in Gent. In 2008 studeerde hij af in de richting Driedimensionale Vormgeving aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Anton houdt zich bezig met ruimtelijk werk, installaties en vierdimensionaal ontwerp. Na zijn recente bezoek aan zijn moederland, bereidt hij een soort videoverslag voor van de hoofdstad Moskou: zijn eerste visueel werk gemaakt uit GSM-beelden.

 

trefwoorden

jaren 2000