<< Mei 2018 >>
MaDiWoDoVrZaZo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

donderdag 03 mei 2018 | 20:00 vertoning

locatie: Club Solo

Art Cinema OFFoff presenteert in (samenwerking met) Club Solo (Breda, NL) een filmprogramma op het snijvlak van beeldende kunst en cinema:


Jack Smith, Flaming Creatures, VS, 1963, 43', 16mm, z/w, geluid

Het Amerikaanse naoorlogse filmlandschap werd flink door elkaar geschud met de komst van Jack Smiths Flaming Creatures. Zijn film werd meermaals in beslag genomen en Smith moest verschijnen voor het Amerikaanse gerechtshof wegens het schenden van de ‘wet op de goede zeden'. Ook op het EXPRMNTL, het experimenteel filmfestival van Knokke, werd de film verbannen. Dit resulteerde in de beroemde anekdote dat Jonas Mekas spontaan zijn hotelkamer openstelde voor de vertoning van deze epische film. Wat in het conservatieve Amerika en Europa van de vroege jaren '60 bij de wereld zoveel kwaad bloed zette, was Smiths complete lak aan filmische en maatschappelijke normen. Close-ups van lichaamsdelen wisselen af met erotische, gewelddadige en humoristische tableaus. Er is geen narratief, daarentegen zijn er wel transseksuele vampiers, dragqueens, orgieën en aardbevingen. Zijn stijl was flamboyant, burlesque, low-tech, ritmisch en transgressief.


Hoe harder de film aangepakt werd door de Amerikaanse autoriteiten, des te meer kon Flaming Creatures op bijval rekenen vanuit alle hoeken van de intellectuele kunstscene. Susan Sontag wijdde er een volledig essay aan om de hoge kunstwaarde ervan te bepleiten. Smith zelf vond de polemiek maar niets: "I started making a comedy about everything that I thought was funny. And it was funny. The first audiences were laughing all the way through. But then that writing started - and it became a sex thing ... [and] there was dead silence in the auditorium."


Ondanks zijn komische intenties, is Smiths film voor ieder iets anders: een modern kunstwerk, een ode aan vrije expressie, een ondervraging van gender, een middelvinger naar het vastgeroeste decorum, een weerspiegeling van de roerige sixties, of eender welk verhaal je kan vinden achter de kronkelende lichamen en genitalia. De al dan niet gewenste controverse maakte van Flaming Creatures één van de boeiendste en meest bediscussieerde films van de 20e eeuw.

trefwoorden

jaren 1960