<< Mrt 2017 >>
MaDiWoDoVrZaZo
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

zondag 26 maart 2017 | 18:00 vertoning

locatie: In De Ruimte

HENRI STORCK, Op Den Boorden van de Kamera, 10', 1932, 16mm, zw/w, sil.

PHILIPPE VAN SNICK, Richtingen, 16', 1978, 8mm naar video.
PETER DOWNSBROUGH, AND, 2'39, 2014, digitaal, zw/w.
WIM CATRYSSE, MSR, 14', 2012, digitaal.
BENJAMIN VERHOEVEN, Somebody was trying to kill somebody else, 6', 2014, digitaal.
ANOUK DE CLERCQ, Atlas, 6', 2016, 16mm, zw/w.

Vervogens is er een 40' (forty minutes), gebracht door Alexander Verkens en Filip Gheysen.

Dit evenement gaat door in In De Ruimte, Gent. Gratis Toegang.

Op de Biënnale van België is ook OFFoff van de partij en kan je zodoende naast exposities en muziek van Kraak ook enkele films kijken. Zoals de naam al doet vermoeden, enkel films van kunstenaars die ofwel geboren zijn in België, of hier al een tijdje vertoeven.
Het programma met de veelbelovende titel Sur les bords de la caméra/ Op Den Boorden van de Kamera vertrekt van het iconisch werk van Henri Storck met de gelijknamige titel dat we op originele 16mm film tonen. In dit werk onderzoekt Storck op fenomeenabele wijze de wereld via de ‘boorden' van de camera. Met een combinatie van nieuwsbeelden toont Storck een wereld die samenhangt van schijnbare toevalligheden; grote sport evenementen, een christelijke doop, de jacht, een paardenrit, etc. De wereld gezien via de ‘ogen' van de camera, een hommage aan het filmisch beeld en een ode aan het leven. Na dit werk kijken we naar Belgische kunstenaars die met hun werk de wereld- en de camera onderzoeken, vragen over het filmisch beeld, gaan hier hand in hand met de verering van de camera.

Philippe van Snick gebruikt in zijn vroege werk Richtingen het projectiecanvas als een schildercanvas. Strepen van vliegtuigen wisselen elkaar af en vormen zo een compositie van de lucht; een groot abstract blauw vlak met witte strepen.
De Amerikaanse kunstenaar Peter Downsbrough voert een minimalistisch en conceptueel onderzoek naar ruimte. Een onderzoek van ‘brieven en lijnen' die zijn weerslag vindt in maquettes, foto's, installaties en films. AND behoort tot de videotriptiek (AND, HERE, AS...) gefilmd in de omgeving van Luik. De trilogie die deels gebaseerd is op ideeën over stedelijke ruimte, architectuur, transport en de distributie van goederen, toont de wereld vanuit de trein, auto, of al wandelend in de stad. De camera wijst deze noodzakelijke elementen in de menselijke omgeving aan, bevragend, maar evenzeer vol verwondering voor onze omgeving.
Wim Catrysse's MSR (Main Supply Route) toont de Koeweitse woestijn en de route door dit conflictgebied dat gebruikt wordt om de militaire operatie te bevoorraden. Eenmaal deze route verlaten, volgen we het leven en de beproevingen van een roedel zwerfhonden die hier hun burcht hebben. De roedel lijkt aanvankelijk toevallig in de hoek van de camera te komen, om vervolgens het onderwerp van de film te worden.
Somebody was trying to kill somebody else is het eerste werk in Benjamin Verhoevens Scanning Cinema project. Met behulp van een kopieerapparaat bevraagt Verhoeven (cinematografische) tijd en ruimte door Antonioni's Blow Up te scannen en daarna weer tot leven te brengen in een nieuwe film. Een vreemd soort ‘intertekstualiteit' waar het gefilmde letterlijk de film wordt, door het te filmen met de camera van een kopieerapparaat.
Anouk De Clercqs Atlas vertrekt vanuit de fascinatie voor het filmisch landschap. Met een microscopische camera filmt ze een frame van een 16mm film. Wat we zien is een mysterieuze wereld, een droomlandschap vol nevels, mysterie en vooral schoonheid.

Alex Verkens en Filip Gheysen slaan de handen in elkaar voor de 40' (forty minutes) performance. Verkens, student Fotografie aan Sint-Lucas, vertoont een work-in-progress van zijn eindwerk. Het betreft een opeenvolging van foto's die hij selecteerde uit de wetenschappelijke SUN-database. De foto's hadden oorspronkelijk een titel en bijschrift, waren gecategoriseerd. Verkens ontnam ze van die data en tags, en hergroepeerde ze -gaf ze dusdanig een nieuwe context. Beeldend kunstenaar en muzikant Filip Gheysen voorziet live een soundtrack van drone en ambient.