<< Feb 2017 >>
MaDiWoDoVrZaZo
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

zondag 19 februari 2017 | 18:00 voorstelling

locatie: OFFoff

verwante programmas

OFFoff 40'

Manon De Sutter video
Paul Van Gysegem contrabas

                    BE/GR, 2017, kleur, 40', HD-video, geluid
met live begeleiding op contrabas

40' (forty minutes) brengt dagboekfilms van kunstenaars, live begeleid door een solomuzikant. Deze filmische notities vertellen over wie we zijn en over de tijd waarin we leven. Het zijn geen documentaires die willen verklaren, uitpakken met dramatische onthullingen of mikken op louter human interest. De films ontstaan vanuit de autonomie van de filmmaker, die in een eigenzinnige signatuur presenteert wat hij of zij in het dagelijkse leven tegenkomt. In die zin worden de makers de 'protagonisten' van het werk: hun kijken en denken staan centraal. Soms zijn de films opgebouwd uit instinctieve stukjes opname, op het onbezonnene af, dan weer is de montage een cryptische, hybride collage. Telkens zijn het boeiende tijdsdocumenten.

In de forty minutes wordt tegelijk de stroom van beeld en geluid binnen het audiovisuele medium zelf onderzocht. Een traditionele filmzaal dompelt de toeschouwers onder in beeld en geluid om hen mee te sleuren in het verhaal van de film. In het solistenexperiment treedt de muzikant echter via improvisatie in dialoog met de beelden op het witte doek. De narratieve betrokkenheid tussen beeld en geluid wordt losgekoppeld, waardoor beide media ter plekke een andere relatie tot elkaar zoeken.

In het gezelschap van Paul Van Gysegem en zijn bas toont Manon De Sutter vanavond een fragmentarische en ruwe observatie van een onbekende stad die langzamerhand verandert in een plek van ontmoeting en revolte, in mandarijnenbomen bedekt met sneeuw.

Nog nooit zat ik op kerstavond alleen
aardappelen te schillen
in een kille verlaten keuken;
maar ik lachte want
wind raasde door het roerige Athene.

toegangsprijs: vrije bijdrage

Manon De Sutter (°1994, Brussel) is jong, levenslustig en explorerend. Ze studeert film op de KASK in Gent. Film – het verweven van bewegend beeld en klank – is voor haar het medium waarbinnen plaats is voor het ongewone en het andere. Ze zoekt dan ook graag onbekende werelden op. Zo maakte ze een documentaire met de bewoners van een verouderd modernistisch appartementsgebouw bij Brussel-Noord en met de muzikanten van noiserockband El Yunque daagde ze de grenzen van de muziekdocumentaire uit. Haar film ‘Robijnrood’ werd geselecteerd voor de 62e International Short Film Festival Oberhausen.

Met Paul Van Gysegem (°1935, Gent) hebben we een absolute legende in huis. Hij is bekend om zowel zijn beeldende kunst -zie bv. zijn grootse sculptuur aan het Gent Sint-Pietersstation- als zijn jazz exploten -check bv. album 'Aorta' van het Paul Van Gysegem Sextet. Hij is een man van weinig woorden, veeleer een man van daden. Steeds op zoek naar uitdagingen. Zo bracht hij vorig jaar -op z'n 80ste!- het free jazz album 'Canciones a las quatro de la tarde' uit, geïnspireerd door de poëzie van Frederico Garcia Llorca. Wij zijn dan ook benieuwd hoe hij met zijn contrabas improviserend zal 'inspelen' op de experimentele beelden van Manon De Sutter.
Een ontmoeting tussen film en muziek, tussen jong en oud. Een gedurfde, verrassende combinatie. En dat is waar 40' voor staat!

trefwoorden

jaren 2010