<< Mrt 2012 >>
MaDiWoDoVrZaZo
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

maandag 12 maart 2012 | 20:30 vertoning

locatie: OFFoff

gastcuratoren Max Razdow & Jan Van Woensel
met inleiding door Jan Van Woensel

Ronnie Bass
Our Land 2006, kleur, 9'05"

Peter Clough
Untitled Video #172 2011, kleur, 17'

David Matorin
Mercury Watches the Road kleur, 10', HD

Tommy Hartung
The Ascent of Man 2009, kleur, 15'36"

Jeremy Olson
Lacuna 2011, kleur, 3'45"

Gilad Ratman
Che Che the Gorgeous 2005, kleur, 9'

De epische vorm in hedendaagse videokunst
door Max Razdow


In The Theory of the Novel tekent Georg Lukács een context uit voor het epische, in verbinding met een historisch wereldbeeld waarin het leven "essentieel kan worden". Hij refereert specifiek naar het Oude Griekenland, en legt een verloren staat voor waarbij de ervaring van het menselijk leven beschouwd kan worden als de structuur voor het menselijke zijn in de wereld:

"There is not any interiority, for there is not yet any exterior, any ‘otherness' for the soul. The soul goes out to seek adventure; it lives through adventures, but it does not know the real torment of seeking and the real danger of finding; such a soul never stakes itself; it does not yet know it can lose itself, it never thinks of having to look for itself. Such an age is the age of the epic."

Door dit opmerkelijke inzicht is de mens (als vorm) onlosmakelijk verbonden met zijn doorleefde ervaring, die zowel kosmologisch van aard is, als vervlochten met psychologie en een verborgen bestemming. Lukács beschrijft verder hoe deze wijze om het leven illustreren en te beschouwen, verloren is gegaan wanneer de mensheid steeds meer verzekerd raakte van zijn statische individuatie buiten de natuur, en zo een "unbridgeable chasm between cognition and action, between soul and created structure" vormde.
Op die manier speelde de mens zijn vermogen kwijt om zich te identificeren als een levensvorm in eenheid en empathie met de omgeving en de tijd. In de plaats werd een perspectief aangenomen dat alleen staat in het universum, en zich ervan onderscheidt.
De video's in EPIC zijn een verzameling werken die gebruik maken van discursieve elementen van de klassieke epische vorm, maar tegelijkertijd een aantal specifieke hedendaagse strekkingen verhelderen die zich niet verhouden tot de historische stijlfiguren. Dit specifieke actuele belang van de video's kan de sleutel zijn tot wat de epische vorm net nu toelaat om te herleven, en kan de drager zijn van zijn eigen vorm en van wat hij mag betekenen voor de toekomst.

Kunstenaar, curator en schrijver Max Razdow woont en werkt in New York. Recente projecten zijn o.a. zijn tweede solotentoonstelling in Galerie Jan Dhaese in Gent, de eerste vertoning van EPIC in de Monty in Antwerpen en een bijdrage met tekeningen tot The December Store in .NO Gallery in New York.
Jan Van Woensel is een onafhankelijk curator, schrijver en muzikant woonde voorheen in New York en Los Angeles, en werkt nu vanuit Brussel. Hij is de stichter van New York Magazine of Contemporary Art and Theory. Van Woensel werkt momenteel aan drie solotentoonstellingen met New Yorkse kunstenaars: Vanessa Albury, David Matorin en Lee Ranaldo (Sonic Youth).

 

trefwoorden

jaren 2000 | jaren 2010