<< Nov 2011 >>
MaDiWoDoVrZaZo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

maandag 21 november 2011 | 20:30 voorstelling

locatie: OFFoff

verwante programmas

Belgique

Olivier Smolders

Voyage autour de ma chambre film immobile, B/F, 2008, kleur, 26', dvd
Petite Anatomie de l'Image film à l'eau de rose, B/I, 2009, kleur, 21', dvd
Mort à Vignole film solitaire, B, 1998, 25', zwart-wit, dvd

Olivier Smolders & Thierry Knauff

Seuls B, 1989, 12', zwart-wit, dvd

+ Na de screening volgt een gesprek met Olivier Smolders over zijn werk!

Bekijk OFFoff in gesprek met Olivier Smolders, een montage met fragmenten uit het interview en uit de getoonde films, op Vimeo of in ons media-archief.

De films van Olivier Smolders stellen dingen in vraag zonder zelf een definitief antwoord te willen geven. In een dualiteit van verheffing en degradatie linkt hij realistische faits-divers aan universele motieven.

"Filmer ce qu'on aime c'est prétendre la mémoire et défier la mort", zo klinkt het in Mort à Vignole, met Sjostakovitsj' Valse du souvenir op de achtergrond. In een montage van persoonlijke familiefilms combineert Smolders wat reeds verdwenen is met wat zal verdwijnen. Deze intieme meditatie op sterfelijkheid en familiebanden werd meermaals bekroond.

In Voyage autour de ma chambre neemt Smolders ons vanuit zijn huiskamer mee op reis naar reële en ingebeelde plaatsen. Met beelden die hij over de jaren verzamelde, wordt een poëtische relaas opgebouwd over hoe moeilijk het kan zijn om je eigen plekje te vinden op de wereld.

Petite Anatomie de l'Image doet precies wat de titel belooft. Deze kortfilm vertrekt van de anatomie van het lichaam, fascinerend gestalte gegeven in de collectie van het Museo di Storia Naturale in Firenze. De montage van dit beeldmateriaal wordt een onderzoek naar de lichaamsbouw van de beeldtaal. Smolders versnijdt, spiegelt, manipuleert, transformeert en transplanteert tot de essentie van het beeld wordt blootgelegd.

Samen met cineast Thierry Knauff maakte Smolders een kortfilm over kinderen in een psychiatrische instelling. Seuls is een tegelijk intiem en hard portret dat gezichten en dwangmatig herhaalde handelingen in elkaar haakt tot een bedwelmende schets die de kijker dwingt om stil te staan bij meer dan enkel de beelden.

Vanavond is de filmmaker zelf aanwezig in OFFoff. Na de screening nemen we de gelegenheid te baat om Olivier Smolders enkele vragen te stellen over zijn werk.

trefwoorden

jaren 1980 | jaren 1990 | jaren 2000