<< Nov 2011 >>
MaDiWoDoVrZaZo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

maandag 07 november 2011 | 20:30 vertoning

locatie: OFFoff

verwante programmas

Belgique

In november leidt gastcurator Jonathan Thonon van het Luikse 'Videographies' ons over de taalgrens. In drie programma's biedt hij ons een blik op het werk van Waalse en Brusselse cineasten die in Vlaanderen minder gekend zijn.

Jean Detheux
NY Counter Point 11'

Messieurs Delmotte

compilatie, 10'

Laurie Colson

Phagocyte 12'

Christophe Bailleau

Serotones 8'

Dominique Castronovo & Bernard Secondini

tout vite tout voir tout avant de disparaître [tentative de voir un maximum de films en un minimum de temps] (excerpt), 8'

Lionel Dutrieux

Croix de Malte 2'28''

Mathieu Labaye

Orgesticulanismus 10'

Oubayda Mahfoud

Rendre l'appareil 6'

In dit eerste programma ligt de focus op de jaren 90, toen de Zuid-Belgische film aan een revival toe was. Deze films tonen de opkomst van een nieuwe generatie die het video- en filmexperiment in Wallonië en Brussel weer op de kaart hebben gezet. Surrealisme, parodie en experiment vormen de rode draad doorheen deze eclectische selectie.

NY Counter Point is het recentste werk van Jean Detheux, één van 's werelds meest gepassioneerde voorvechters van de visuele muziek. Een verbijsterend complexe film vol dwingende beeldkracht.

Wereldberoemd, excentrieke videokunsteraar, dandy, performer ... Messieurs Delmotte ontwikkelt zijn eigen absurde en hilarische universum, tegelijk surrealistisch en sarcastisch. Zijn video's zijn opnames van uiterst eenvoudige, haast kinderlijke acties. Ze hebben geen narratieve dimensie en dagen de werkelijkheid uit. Deze compilatie werd speciaal voor deze vertoning samengesteld door Argos.

In Laurie Colsons Phagocyte besluiten twee vrouwenlichamen, afhankelijk van elkaar, om de pijnlijke transformatie tot één entiteit te ondergaan. Een schitterende en hypnotiserende nachtmerrie.

Licht beïnvloedt ons elke dag, geeft ons energie of verstoort onze rust. Ieder moet voor zichzelf de juiste vorm en intensiteit vinden. Serotones van Christophe Bailleau is een serie korte sequenties van licht en impulsen die proberen om serotonin, de neurotransmitter die onze gemoedsstemming regelt, te activeren.

Dominique Castronovo & Bernard Secondini's tout vite tout voir tout avant de disparaître
[tentative de voir un maximum de films en un minimum de temps]
is een ongewone found-footage film, een puur visuele ervaring. Toute vite tout voir tout presenteert ons de filmgeschiedenis, verwikkeld in een razernij van emblematische beelden. De film is een droom, of de wakkere nachtmerrie van een toeschouwer die gefascineerd is door het botsen van beelden. Van elk shot uit de films die gebruikt werden, distilleren de makers slechts één frame, die ze opnieuw in de filmische continuïteit inpassen.

Lionel Dutrieux' Croix de Malte speelt zich af op een begraafplaats in Brussel en in een steenhouwerij. Hij werpt vragen op over de schok van de laatste rust wanneer we geconfronteerd worden met de eeuwigheid.

Orgesticulanismus, de eerste animatiefilm van de jonge regisseur Mathieu Labay is een eerbetoon aan zijn vader, Benoît Labaye, die sinds zijn 29ste door multiple sclerosis aan een rolstoel gekluisterd zit. Wanneer bewegen onmogelijk wordt, moeten we de beweging heruitvinden. Dat is waar deze film in slaagt, in een heel eigen taal.

Rendre l'appareil van Oubayda Mahfoud vertelt het verhaal van een kleine camera die aan Mumbere Kalembe gegeven wordt. Deze uiterst creatieve jonge Congolese student ontdekt meteen de mogelijkheden van het toestel om gezichten van kennissen en vrienden vast te leggen. Binnen de kortste keren maakt hij van wandelingen tussen zijn school, een ziekenhuis en zijn thuis zijn eigen film.

 

trefwoorden

jaren 1990