<< Nov 2011 >>
MaDiWoDoVrZaZo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

woensdag 09 november 2011 | 20:30 festival

locatie: OFFoff

Walter Verdin

Lezing + selected screenings

Walter Verdin (°1953, Anderlecht) is videokunstenaar en componist. Hij studeerde kunstgeschiedenis en plastische kunst. Zijn ontwerpen voor plaathoezen en posters introduceerden hem in de Belgische pop scene aan het eind van de jaren zeventig, wat resulteerde in een solo-album met Vlaamse funky songs. Na zijn opmerkelijke deelname aan het Eurovisie Song Festival met zijn band Pas de deux, besloot hij afscheid te nemen van de populaire muziek en zich te concentreren op de combinatie van video en muziek/geluid.

Videorhythmics (1984) is zijn eerste video/concert waarin live muziek werd gespeeld op de pulsen van ritmisch gemonteerde videotapes. Sindsdien heeft hij verschillende video- en multimedia-installaties ontwikkeld in Belgïe, Nederland, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Finland, Mexico,.. Zijn werken werden vertoond op alle grote internationale videokunstfestivals.

Sinds 1980 registreert hij ook theaterperformances, wat leidde tot de productie van verschillende theater- en dansvideo's, en ook videoclips. Hij werkte samen met Anne Teresa De Keersmaeker, Wim Vandekeybus, Steve Paxton en vele anderen. Roseland (1991) was waarschijnlijk de meest succesvolle van deze samenwerkingen, en werd bekroond met drie belangrijke internationale prijzen.

In 1983 besloot hij de productie van dansfilms even te onderbreken om zich te concentreren op zijn eigen projecten. De video-installatie Videolepsia (1993) was hier het eerste resultaat van. Op het einde van dat jaar trok hij naar de Ivoorkust om opnames te maken voor het videoconcert X (1996), gebaseerd op de muziek van de Malinke-stam in West-Afrika.

Na 5 jaar samenwerken met Guy Cassieers, begon Verdin in 1999 te werken aan de Storm Trilogie, een onderzoek naar de interactie tussen video en drie andere disciplines: dans, muziek en theater. Dit was het begin van een periode waarin de focus lag op zijn eigen installaties, concerten en performances, waarvoor hij vaak samenwerkte met andere artiesten met verschillende achtergronden en nationaliteiten.

In november 2007 voltooide hij de triple DVD box set van TITLE SAFE (2002-2007), een muziek- en videoproject waarvoor hij samenwerkte met 27 video-artiesten en verschillende muzikanten.

In 2009 maakte Verdin de multiscreen-installatie Sliding Time voor de tentoonstelling Rogier van der Weyden, de Passie van de Meester in het Museum M te Leuven.

Sinds 2005 reist hij met regelmaat naar Maputo (Mozambique) om workshops te geven met lokale artiesten en dansers, en les te geven aan de National School of Visual Arts of Maputo. Dit leidde tot twee samenwerkingen: Timbila Tracks, een videoconcert met Matchume Zango, een Mozambikaanse percussionist, en Game Requests, een workshop/performance over interactieve media en video-on-stage, in samenwerking met choreograaf Panaibra Canda (CulturArte).

Sinds 2001 is Walter Verdin artistiek directeur van Corban. Met deze organisatie werd het project TRANCEMEDIAMIX opgestart, waarin hij artiesten uit verschillende disciplines en culturen samenbrengt.

 

 

 

 

trefwoorden

jaren 2010