<< Apr 2011 >>
MaDiWoDoVrZaZo
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

dinsdag 05 april 2011 | 20:30 lezing

locatie: OFFoff

lezing door Christophe Van Eecke

The Return of the Beautiful

Kunstfilosoof en auteur Christophe Van Eecke stelt zijn nieuwe boek Only Connect voor.

Het boek Only Connect onderzoekt het engagement tussen kunstenaar en wereld. Kunstenaars engageren zich op uiteenlopende manieren. Sommigen maken expliciet politiek beladen werk. Anderen engageren zich fysiek door in een performance hun eigen lichaam op het spel te zetten. Nog andere kunstenaars zoeken opnieuw naar schoonheid in een poging om tot een nieuwe waardering van de wereld te komen. De constante doorheen geëngageerde kunst is echter altijd de vraag hoe de kunstenaar (en dus de mens) zich tot de wereld verhoudt en die relatie uitdrukt.

Dit onderzoek naar artistiek engagement wordt in Only Connect gegrond in de kunstfilosofie van Susanne K. Langer. Maar ook de op Marx geïnspireerde analyse van de relatie tussen mens en wereld in het werk van Elaine Scarry is een belangrijke inspiratie. Langer schreef met Feeling and Form (1953) een kunstfilosofie die in het huidige kunstlandschap, waarin een enorme diversiteit aan methodes en technieken een globale opvatting van kunst steeds moeilijker lijkt te maken, een grote relevantie heeft omdat ze zoekt naar wat de verschillende kunstvormen verbindt. Langers opvatting van schoonheid als expressiviteit speelt daarbij een cruciale rol en biedt ook een sleutel om op een nieuwe, niet-doctrinaire manier naar kunst te kijken. Scarry’s werk sluit hier direct op aan: in haar boekje On Beauty and Being Just (1999) suggereert ze dat schoonheid een brug kan slaan tussen mens en wereld en ons kan aanzetten tot een grotere zorg voor de wereld.

 

In Only Connect worden deze beide dames samen gebracht om een aantal opmerkelijke tendensen in de hedendaagse kunst en film te begrijpen. In deze voordracht wordt de kern van hun denken uitgelegd, als opstap naar het boek, maar ook als uitnodiging om, voorbij de academische theorie, op een eigenzinnige manier naar hedendaagse kunst te kijken.

 

Christophe Van Eecke (1977) is filosoof en auteur. Hij schrijft onder meer voor rekto:verso, Metropolis M en Cinemagie. Zijn boek Only Connect (2011) wordt uitgegeven door Lokaal 01, Breda (www.lokaal01.nl).

 

De toegang tot deze boekpresentatie is gratis.

trefwoorden

jaren 2010