<< Mei 2009 >>
MaDiWoDoVrZaZo
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

vrijdag 29 mei 2009 | 20:30 voorstelling

locatie: OFFoff

verwante programmas

OFFoff cross-over

Een traditionele filmzaal dompelt de toeschouwers onder in beelden geluid om hen mee te sleuren in het verhaal van de film. OFFoffCross-over onderzoekt daarentegen de stroom van beeld en geluidbinnen het medium zelf, in de eerste plaats door zich te concentrerenop films die de narratieve traditie tussen haakjes plaatsen.
OFFoff Cross-over is de overkoepelende term voor programma’smet interdisciplinaire filmexperimenten. De live experimenten metmuzikanten, performers, woordkunstenaars, etc. vormen daar eenonderdeel van. De basisgedachte hierbij is om film – een kunstvormdie zich in de tijd voltrekt – te laten interageren met anderekunstvormen die een verloop in de tijd kennen: muziek, dans,woord, etc. Belangrijk is telkens dat de artiest via improvisatiein dialoog treedt met de beelden op het witte doek.
In het solistenexperiment wordt de narratieve betrokkenheidtussen beeld en geluid losgekoppeld, waardoor beide media terplekke een andere relatie tot elkaar zoeken.

Programma

20.30 uur
David De Buyser live electronics
Valentijn Kint cinematics

21.30 uur
Frans Van Isacker saxofoon
Arjan Vanmeenen cinematics

David De Buyser (°1974, Brugge) is songwriter, gitarist en zanger,maar componeert steeds meer met elektronica, synthesizer en sampler. In 2001 verscheen de gesamplede compositie Structured sound forwell-organized people. Akoestiek Electronique uit 2003 is een herwaardering van het akoestische geluid. Als gerichte voorbereiding op het huidige project speelde hij begin 2008 de geluidsinstallatie Sleeplessness in de Academie Beeldende Kunsten Anderlecht. In het voorjaar werkte David De Buyser mee aan een live performance onder leiding van Kurt Dutré, genaamd Red Light Project (Q-O2, Brussel). David De Buyser heeft momenteel heel wat projecten op stapel staan, we noemen ondermeer de installatie ACOUSTIC MIRROR _ MOS.Surf voor meer info naar www.daviddebuyser.be. 

Valentijn Kint startte zijn opleiding in architectuur in Sint-Lucas Gent. Hij ontwikkelde er een grote aandacht voor de wisselwerking tussen techniek en eindresultaat. Na de bachelor in Architectuur schakelde hij over naar Multimedia in Sint-Lucas Beeldende Kunst Gent, waar hij nu de masteropleiding volgt. In zijn beeldende praktijk zoekt Valentijn Kint vanuit de technische mogelijkheden van bewegend beeld naar unieke beeldmanipulaties. Les Visages, de film die hij in OFFoff brengt, toont een slow motion van gelaatsuitdrukkingen. “Elke seconde is een schilderij. Het landschap staat niet stil. Wij zijn het landschap,” aldus Valentijn Kint over Les Visages. Surf voor meer info naar www.vknt.be.

Frans Van Isacker begon op tienjarige leeftijd viool te spelen, maar schakelde na twee jaar over op saxofoon, later ging hij ook basgitaar spelen in de rockgroep Madensuyu. Hij studeerde jazzsaxofoon aan de conservatoria van Rotterdam en Brussel waar hij in 2005 afstudeerde bij John Ruocco en Jeroen Van Herzeele. Sinds 1998 maakt hij deel uit van Franco Saint De Bakker. Verder speelt hij in verschillende jazzformaties in het Brusselse.
Tegenwoordig verdiept Frans Van
Isacker zich meer en meer in de vrije improvisatie onder andere met het duo Kryscraft (meer bepaald met de pianiste Marjolaine Charbin). Afgelopen zomer volgde hij een stage rond solo-improvisatie bij de bassist Barre Philips en een veertiendaagse workshop aan de School for Improvisational Music in New York. Sinds drie jaar speelt hij ook basklarinet. 

Arjan Vanmeenen (°1986, Kortrijk) volgde het Experimenteel Atelier aan Sint-Lucas Beeldende Kunst te Gent (2005-2008), nu is hij masterstudent mediakunst aan de KASK in Gent. Hij exposeerde zijn video’s en multimedia-installaties ondermeer in het Guido GezelleMuseum (Brugge), MSK (Gent), de Opera Studio (Gent), het Salon Voor Schone Kunsten (Sint-Niklaas), het Kikker Theater (Utrecht), Happy New Ears (Kortrijk), Recyclart (Brussel), Netwerk (Aalst) en op het European Media Arts Festival (Osnabrück). Hij onderzoekt in zijn werk het spel van schijn en werkelijkheid via ‘trans-fictie’: hierbij geven fictieve en reële elementen uit op een Gestalt die de tweedeling tussen beide werelden opheft.
De film die in OFFoff wordt getoond, heet SCAN scAPE en is uitsluitend opgebouwd uit gefilmd en herfilmd materiaal dat in de ether werd gestuurd door videochatters. De film bestaat uit fragmenten van vluchtige verhalen die online vertoond worden voor een vaak onbekend publiek. In dit werk probeert Vanmeenen de ‘tijdelijke’ momenten te vangen en samen te brengen in een korrelige gedigitaliseerde luchtspiegeling, om dan te spelen met de compulsieve narratieve reflex. SCAN scAPE is een excerpt van een gelijknamige interactieve video-installatie, gecombineerd met een soundtrack die deel uitmaakt van Vanmeenens te verschijnen audiowerk Leaping with Pi_Romans.